Przepisy kulinarne
Pierś z indyka z jabłkami i suszonymi śliwkami
Składniki:
Mięso opłukać, natrzeć przyprawami i odłożyć na 2 godziny (może być dłużej) w chłodne miejsce.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Do naczynia żaroodpornego wlać oliwę z oliwek i włożyć masło. Mięso dokładnie otrzepać z przypraw i włożyć do naczynia. Jabłka obrać i pokroić w grube plastry. Ułożyć na mięsie tak, żeby plastry przykryły jak największą powierzchnię.
Piec 40 minut następnie dodać śliwki, piec kolejne 20 minut aż mięso będzie zrumienione z wierzchu i miękkie. Gdyby mięso rumieniło się zbyt szybko przykryć folią aluminiową i zmniejszyć nieco temperaturę.
Smacznego!
Piersi z kaczki w sosie pomarańczowym
Składniki:
Pół litra przegotowanej wody posolić i rozmrażać w tym roztworze piersi z kaczki.
Wyjąć, osuszyć. Na patelni stopić masło i oliwę, kiedy będą bardzo gorące wrzucać piersi z kaczki i obsmażyć dobrze z każdej strony. Zmniejszyć ogień, przykryć i dusić aż będą miękkie.
W tym czasie na innej patelni podgrzać sok pomarańczowy z cukrem. Mieszając podgrzewać przez 15 minut aż sos zgęstnieje i płyn nieco odparuje. Podnieść temperaturę i wrzucić na patelnię usmażone piersi, poruszać patelnią żeby sos dokładnie przywarł z każdej strony.
Smacznego!
Kurczak i puszka piwa
Składniki:
Piekarnik podgrzać do temperatury 180 stopni. Kurczaka natrzeć przyprawami. Otworzyć piwo i odlać połowę. Kurczaka ustawić na pełnej do połowy puszce, tak, żeby puszka znalazła się wewnątrz brzucha, a kurczak stał szyją `do góry`. Ustawić na jednej z niższych półek piekarnika i piec około godziny aż będzie dobrze zrumieniony.
Kurczak przygotowany w ten sposób jest niezwykle delikatny, soczysty a zaraz chrupiący i przypieczony z wierzchu.
Smacznego!